zondag 30 juni 2013

Jeugdtriatlon Brasschaat


Triatlon en Brasschaat zijn ontegensprekelijk met elkaar verbonden.  Ze hebben daar al heel wat organisaties van top wedstrijden achter de kiezen en daarom vind ik het toch een beetje amateuristisch wat er zaterdag allemaal gebeurde.

Laat ons allereerst beginnen bij veranderende parcoursen.  Het zwemparcours was veranderd en bleek nu ook dat het fietsparcours anders was dan op de site en in de briefing aangegeven.  Dit is vooral belangrijk voor het vervolg van mijn relaas.
Wat ik ook een beetje eigenaardig vond was het feit dat de meisjes voor de jongens vertrokken.  Als je plaats genoeg hebt op een parcours is dat op zich geen probleem maar als je over smalle wegen moet van amper 3m breed die dan ook nog eens op en af moeten gereden worden vraag je gewoon om problemen.  Dan heb ik het nog niet over seingevers die mensen moeten afleiden als ze hun plaatselijke ronden gereden hebben.


Klaarmaken voor de start


Nog effe lachen eer het serieus wordt


zelfde foto dan hierboven maar nu de achterkant :-)


zwemmen tot aan de startlijn


wachten op het startschot

Deze keer had Jarno de opdracht om zeker in de eerste achtervolgende groep te zitten op de kopzwemmers.  Folens en Baslé trokken er ferm aan en hadden 1 minuut voorsprong op een trio.  Yorben, Guust en Jarno. Opdracht dus volbracht. 


als 4de uit de wissel


einde T1


voeten in de schoenen en achtervolgen

Ik wil geen steen werpen naar scheidsrechters maar ze waren toch in grote getale aanwezig om alles in goede banen te leiden. Maar toch zag niemand van hen dat Simon Folens zonder zijn nummer de fietsproef heeft afgelegd!!!

1' dichtrijden is veel maar groot was onze verbazing toen de eerste fietser de wissel bereikte. Robin Schoeters.  Ergens op 1' achter Jarno uit het water en nu met iets meer dan 1' voorsprong de laatste wissel in.
Dan volgde er een groepje.  De kopzwemmers hadden het niet gered en werden op een 2 tal kilometers van het einde ingehaald door het achtervolgende 3-tal met daarbij ene Loic die van de wapenstilte in de laatste 2km gebruik had gemaakt om aan te sluiten.

Door een zeer snelle wissel kwam deze laatste dan ook met een kleine voorsprong uit T2 voor Yorben, Jarno, Simon en Guust.


start van het lopen

Dan was het weer wachten tot ze hun 3km gelopen hadden.  Schoeters kwam inderdaad als 1ste over de eindmeet maar gaf ruiterlijk toe dat hij geen 2 ronden had gefietst maar dat hij gedaan had wat de seingevers aangaven. De regel, een atleet moet het parcours kennen gaat dan op maar als ge dat nog in laatste instantie 2 keer verandert ..... Hij was trouwens niet de enige die in het fietsen te weinig kilometers aflegde.

Dus was het daarachter om plaats 1 te doen. Geen Yorben (krampen) of Simon (last van de luchtwegen en opgave) Loic kwam als eerste onder de brug door voor zijn laatste 200m richting finish.  Een 5 tal seconden later stormde Jarno ons voorbij.  De finish zelf heb ik niet gezien maar de foto's achteraf en het relaas van de scheidsrechters en de tijdsopname Johan Tack zeiden genoeg.  Het was een spurt op het scherp van de snede waarin Loic als eerste met de borstkas de finishlijn overschreed.  Hij kreeg daarna nog een blaam omdat hij van zijn lijn was afgeweken en Jarno met hand en tand had tegengehouden. Het plots versmallen van de finishzonde zat er wel voor iets tussen.

Hieronder de eindspurt waarover sprake, oordeel zelf




Dan volgde eindeloze discussies tussen atleten, scheidsrechters, ouders en tijdsopname.  De mat op het keerpunt van het fietsen moest uiteindelijk uitsluitsel geven over de officiële uitslag.


Het podium

Brasschaat organiseert volgende jaar het BK jeugdtriatlon maar als dit het parcours is dan er is volgens mij nog heel wat werk aan de winkel.

Uitslag hier

Geen opmerkingen: