zondag 30 juni 2013

Jeugdtriatlon Brasschaat


Triatlon en Brasschaat zijn ontegensprekelijk met elkaar verbonden.  Ze hebben daar al heel wat organisaties van top wedstrijden achter de kiezen en daarom vind ik het toch een beetje amateuristisch wat er zaterdag allemaal gebeurde.

Laat ons allereerst beginnen bij veranderende parcoursen.  Het zwemparcours was veranderd en bleek nu ook dat het fietsparcours anders was dan op de site en in de briefing aangegeven.  Dit is vooral belangrijk voor het vervolg van mijn relaas.
Wat ik ook een beetje eigenaardig vond was het feit dat de meisjes voor de jongens vertrokken.  Als je plaats genoeg hebt op een parcours is dat op zich geen probleem maar als je over smalle wegen moet van amper 3m breed die dan ook nog eens op en af moeten gereden worden vraag je gewoon om problemen.  Dan heb ik het nog niet over seingevers die mensen moeten afleiden als ze hun plaatselijke ronden gereden hebben.


Klaarmaken voor de start


Nog effe lachen eer het serieus wordt


zelfde foto dan hierboven maar nu de achterkant :-)


zwemmen tot aan de startlijn


wachten op het startschot

Deze keer had Jarno de opdracht om zeker in de eerste achtervolgende groep te zitten op de kopzwemmers.  Folens en Baslé trokken er ferm aan en hadden 1 minuut voorsprong op een trio.  Yorben, Guust en Jarno. Opdracht dus volbracht. 


als 4de uit de wissel


einde T1


voeten in de schoenen en achtervolgen

Ik wil geen steen werpen naar scheidsrechters maar ze waren toch in grote getale aanwezig om alles in goede banen te leiden. Maar toch zag niemand van hen dat Simon Folens zonder zijn nummer de fietsproef heeft afgelegd!!!

1' dichtrijden is veel maar groot was onze verbazing toen de eerste fietser de wissel bereikte. Robin Schoeters.  Ergens op 1' achter Jarno uit het water en nu met iets meer dan 1' voorsprong de laatste wissel in.
Dan volgde er een groepje.  De kopzwemmers hadden het niet gered en werden op een 2 tal kilometers van het einde ingehaald door het achtervolgende 3-tal met daarbij ene Loic die van de wapenstilte in de laatste 2km gebruik had gemaakt om aan te sluiten.

Door een zeer snelle wissel kwam deze laatste dan ook met een kleine voorsprong uit T2 voor Yorben, Jarno, Simon en Guust.


start van het lopen

Dan was het weer wachten tot ze hun 3km gelopen hadden.  Schoeters kwam inderdaad als 1ste over de eindmeet maar gaf ruiterlijk toe dat hij geen 2 ronden had gefietst maar dat hij gedaan had wat de seingevers aangaven. De regel, een atleet moet het parcours kennen gaat dan op maar als ge dat nog in laatste instantie 2 keer verandert ..... Hij was trouwens niet de enige die in het fietsen te weinig kilometers aflegde.

Dus was het daarachter om plaats 1 te doen. Geen Yorben (krampen) of Simon (last van de luchtwegen en opgave) Loic kwam als eerste onder de brug door voor zijn laatste 200m richting finish.  Een 5 tal seconden later stormde Jarno ons voorbij.  De finish zelf heb ik niet gezien maar de foto's achteraf en het relaas van de scheidsrechters en de tijdsopname Johan Tack zeiden genoeg.  Het was een spurt op het scherp van de snede waarin Loic als eerste met de borstkas de finishlijn overschreed.  Hij kreeg daarna nog een blaam omdat hij van zijn lijn was afgeweken en Jarno met hand en tand had tegengehouden. Het plots versmallen van de finishzonde zat er wel voor iets tussen.

Hieronder de eindspurt waarover sprake, oordeel zelf




Dan volgde eindeloze discussies tussen atleten, scheidsrechters, ouders en tijdsopname.  De mat op het keerpunt van het fietsen moest uiteindelijk uitsluitsel geven over de officiële uitslag.


Het podium

Brasschaat organiseert volgende jaar het BK jeugdtriatlon maar als dit het parcours is dan er is volgens mij nog heel wat werk aan de winkel.

Uitslag hier

maandag 24 juni 2013

cycling.be classic, afspringen of niet.

Jarno zou afgelopen zaterdag samen met enkele clubgenootjes de 70km van de cycling.be classic gaan rijden.  Dat is de vroegere cyclosprint classic.  Ditmaal vertrek vanuit de sportoase in Tongeren.

Maar de ene na de andere haakte af  en ook zaterdagmorgen sms-te de laatste overgeblevene ook nog dat hij niet ging omdat het te fel regende.  Jammer.  Ikzelf kon niet mee wegens werken dus besloot Jarno om 11u maar alleen een toerke te gaan maken.   Groot was mijn verbazing toen ik achteraf zijn verhaal hoorde.

"Ik wou eerst het rondje rijden wat we altijd met de club deden maar toen ik de pijltjes zag hangen besloot ik de kleine lus van 40km te volgen van de classic.  4 klimmetjes kreeg ik voor de wielen en ze hadden allemaal +10% stukken er in, ene zelfs 17%.  Was ik maar effe blij dat we 's morgens niet voor de 70 gegaan waren want dan had ik gegarandeerd moeten afstappen op de laatste klimmetjes.  Nu had ik 65km toen ik thuis kwam en heb direct de hele frigo leeg gegeten want de laatste 15km geen drinken meer."

maandag 10 juni 2013

BK jeugd in Viersel

Nadat het BK triatlon in Zwevegem tot een duatlon werd omgevormd wegens te koude watertemperaturen beloofde de Bond op zoek te gaan naar een kandidaat zodat de jeugd B en C atleten toch nog hun strijd konden voeren voor de Belgische titel.

Viersel trok uiteindelijk letterlijk het juiste lot.  Enkel Izegem en Viersel bleven over als kandidaat en via lottrekking kreeg Viersel het kampioenschap toegewezen..

Eens lekker wat dichter in de buurt, dus supporters, kom maar af op zaterdag 24 augustus.

Hier de mededeling
Hier de link naar de wedstrijd

dinsdag 4 juni 2013

Rankings



Rankingresultaten bij omgevormde tri/duatlonwedstrijden

Bij Flanders Cup triatlonwedstrijden die omwille van weersomstandigheden worden omgevormd tot een duatlon, blijven de resultaten meetellen voor de specifieke triatlonranking.

Als ze nu nog de rankings en wedstrijden updaten zijn we content :-)

Superwoman

Over het algemeen als het om sportprestaties gaat zijn de mannen iets sterker dan de vrouwen.  Tja ze noemen zich dan ook graag zelf het zwakke geslacht.  Toch viel mij iets op in de uitslag van de zwemloop voor het Vlaams Kampioenschap in Scherpenheuvel.  Dat de meisjes toch niet zoveel zwakker zijn dan de jongens, wat zeg ik soms steken ze er zelfs bovenuit.  2x werden alle jongens "gechickt" zoals ze dat noemen

Bij de 6 jarigen zou ons clublid Zoe zelfs bij de jongens gewonnen hebben. Ook al was het maar met 1 seconde.
Bij de 10 jarigen troefde ene Juliette Vandenbussche de jongens af met een verschil van 5".
Bij de 12 jarigen lukte het net niet.  Cato Cassiers zou toch op het podium gestaan hebben bij de jongens. 2de  achter winnaar Maarten Appermans op 13".

Maar "mannen"...  mocht het een troost zijn.....
....bij de 8 jarigen zou het eerste meisjes 5de geworden zijn.  Bij de 14 jarigen 7de.

maandag 3 juni 2013

Vlaams Kampioenschap zwemloop in Scherpenheuvel


Afgelopen zondag had Scherpenheuvel de eer om het VK zwemloop te organiseren.  Scherpenheuvel is samen met Bilzen één van de enige zwemlopen waar het lopen niet vlak is.  Dat je in het lopen dus veel kan goedmaken maar voor hetzelfde geld ook veel kan verliezen zagen we in meerdere reeksen. Dat er veel tijd zat tussen de reeksen was vast bedoeld om in de baseliek een kaarsje te gaan branden.  Tof initiatief ;-)

Jelle had een zware opdracht.  Veel kanshebbers in zijn reeks H08.  Jelle zwom goed. 2'01" één van zijn betere tijden tijdens een wedstrijd.  Ook al zei hij achteraf dat hij toch een beetje te snel vertrokken was omdat ze met 3 in een baan zaten en hij zich in het midden een beetje in het nauw gedreven voelde.  Na zoals gewoonlijk een snelle wissel begon hij aan zijn opmars.  Bergaf goed doorlopen en dan alles geven in het laatste stukje bergop naar de finish.  Goed voor een 6de (2de eerstejaars) en met 3'31" een 4de looptijd in dit sterke deelnemersveld. Opvallend dat de winnaar van het VK vorig jaar Thibeau nu slechts 1" voor Jelle was, vorig jaar waren de verschillen groter.


Snelle wissel


Bergaf doorlopen, ...sorry laag vliegen


Het laatste stukje nog effe alles geven


Focus

Ook bij Jarno in de H14 reeks was het drummen voor een favorietenrol.  Maar de Folensen, Vandenbussches, Basslés en Verbovensen weten intussen wel al dat ze met Jarno altijd moeten rekening houden.  Pluim voor Simon, groot favoriet en die rol met bravoure vervullen al was ook hij heel diep moeten gaan en is zijn marge kleiner geworden dan in het verleden.  Daarachter barstte de strijd open.
Jarno had het "geluk" om samen met Simon in de baan te zitten.  Omdat ze met 3 waren kon er dus rondgedraaid worden.  Jarno probeerde in de voeten te blijven maar met een opener op 100 van 1'10" van Folens en Basslé moest hij toch even passen.  1'13" voor Jarno is dan ook al snel. Op 200 keerde hij in 2'33 en dat is dan weer een PR.  Eindtijd 3'16" ook.  Folens en Basslé 2'56".  Dat was dus al 20" aan de broek.  Verboven en Vandenbussche daarentegen hadden wel een achterstand op Jarno van 7 en 12".
Jarno kreeg al na een dikke100m lopen het gezelschap van Yorben in de achtervolging.  Jarno ging mee en halverwege kwam snelle loper Guust nog aansluiten.  Met z'n 3 liepen ze op 7" van plaats 2.
Het laatste derde van het lopen was bepalend.  Guust trok door op een stuk bergop, Yorben moest even passen en Jarno rook zijn kans en ging mee.  Met nog 250m te gaan werd de nummer 3 bij de lurven gevat en dan was het tijd voor Jarno om zijn spurt in stelling te brengen.  Hij stoof weg en kon de 3de plaats veilig stellen.  Verschil met Simon 9", met nummer 2 Basslé 3".  Top 6 binnen de 19".  Dat iedereen diep gegaan was bleek na de finish.  Waar ze allemaal uitgeput op de grond vielen.

Uitslagen vind je hier


Snelle wissel


Met Yorben in de achtervolging


aanklampen


eindsprint


uitgeteld


Het podium

zondag 2 juni 2013

In de mix in St-Laureins


Het team vlnr Jarno, Lone en Maarten

Voor het eerst in de geschiedenis van het Belgisch triatlon werd er een BK mixed team relay voor de jeugd georganiseerd. St-Laureins kreeg de primeur en ... er mocht gezwommen worden.
Wat een mixed team relay is kan je hier lezen.

Jarno vormde een team met Maarten en Lone.  We hadden op voorhand het deelnemersveld al eens gescreend en een podium zat er zeker in.

Onze tactiek was de volgende. Maarten vertrok als eerste, hij was de jongste en nog jeugd C en zijn opdracht was om zo weinig mogelijk tijd te verliezen op de kop van de wedstrijd.  Lone zou dan de strijd moeten aangaan tegen waarschijnlijk de Brugse atlete Amber Rombout en hopelijk konden we dan met een klein verschil of gelijktijdig aan de laatste aflossing komen en dan was het de taak van Jarno om het af te maken.  Simpel toch!!!

Maarten deed wat hij moest doen in het zwemmen en kon het zwemwater als eerste verlaten.  In het fietsen maakte hij deel uit van de kopgroep maar ook andere atleten hadden hun instructies blijkbaar gekregen en ze demarreerden tot Maarten uiteindelijk de rol moest lossen. Niet ongewoon tegen atleten die 2 jaar ouder zijn.


De start : Maarten eerste rechts 


Maarten 1ste uit het water


De aflossing met Lone

Lone moest aan de bak met 30" achterstand maar kroop in het fietsen stilletjes korter tot aan het keerpunt waar ze te vroeg keerde en 20" straftijd aan de broek kreeg. We gaan daar niet over zagen, it's part of the game. Achterstand na 2 atleten,  40".


Lone naar de eerste wissel


Lone in haar laatste meters op de fiets


op weg naar de laatste aflossing

Jarno deed wat hij kon maar het Brugse team was te sterk.  Hij kwam nog 10" korter in het fietsen maar liet het dan in het lopen op aanraden van coach Mario een beetje lopen.  De voorsprong op nummer 3 was groot genoeg en de dag erna stond het Vlaams kampioenschap zwemloop op het programma dus kon een beetje krachten sparen geen kwaad.


Na de aflossing snel het water in ...


...en er zo snel mogelijk terug uit


wind tegen op de fiets


lopen tss de bloemetjes :-)

Proficiat aan het team, een prachtige prestatie.  Mooie organisatie en een mooi spektakelstuk om naar te kijken.  Volgend jaar hopelijk opnieuw.


blinken op het podium

Hier de uitslag

2de plaats BK mixed team relay