vrijdag 28 september 2012

Scholenveldloop


                                        Voor de start:"Hoe moet ik dat hier gaan fiksen?"

Vandaag stond in Kortessem de jaarlijkse scholenveldloop op het programma.  Die ging door op en rond de piste in Kortessem.

                                                     Ha daar is papa

Jelle was gebrand op een goede prestatie en stond klaar op rij 1 bij de start.  Ze moesten eerst een stuk achter het lint blijven en dan op een, schat ik, dikke 250m-300m van de eindmeet werden ze losgelaten.

                                                   Klaar voor de start ....


                                                     ...en ze zijn weg

Nog geen 50m ver in de wedstrijd en hopla al een eerste valpartij.  Ja dat krijg je als iedereen vooraan wil lopen.  Jelle liet zich door dat incident wel erg gemakkelijk wegzetten en kwam zo bijna achteraan in de groep terecht.  Na een ommetje onverhard rond de tennispleinen werd de bende losgelaten.  Nummer 1,2 en 3 maakten zich dadelijk los van de grote groep.  Geen Jelle te bespeuren.  Plots zag ik hem als een schicht langs de groep doorlopen en zo plaats 4 innemen.  Hij liep echt wel snel maar het gat met de top3 was wel erg groot. Hij geraakte nog bijna op plaats 3 maar de voorgaande inspanningen eisten hun tol.  Toch knap vierde maar zeer fel teleurgesteld.  Maar  die jong mannen zijn dat na 2' al vergeten.

                                                    De laatste rechte lijn

                                                    Spurt voor plaats 3

donderdag 27 september 2012

woensdag 26 september 2012

As the Crow flies

Boek van en over Craig Alexander about what it takes to be the best ..., met schitterende zwart wit foto's




maandag 24 september 2012

Vlaams Kampioenschap Zwemloop


                                            Els legt het uit en Jelle : don't worry, be happy

 Zwevegem, we waren er al eens geweest in juni voor het BK jeugdtriatlon.  Nu dus weer die verre verplaatsing voor het Vlaams Kampioenschap zwemloop.  Weer een groot deelnemersveld, 160 atleten.

                                                        Als 3de uit het zwembad

Jelle maakte kans op een podium bij de H06.  Maar hij zou wel goed moeten zwemmen, want een 50m bad.  Hij deed dat voortreffelijk al zei hij achteraf dat hij vond het eigenlijk niet snel vooruitging.  1'07", een evenaring van zijn PB.  Maar 2 snelle zwemmers waren reeds 10" vroeger uit het water.  De achtervolging werd ingezet.  Jelle kwam nog kort maar strandde uiteindelijk op een 3de plaats met de snelste looptijd.

                                                                     Alles geven

                                                                Podium H6

Dan was het weer even wachten tot Jarno aan de beurt kwam.  Snel volk in zijn reeks en ook in de reeks ervoor waar een onbekende zwemmer een snelle tijd neerzette.  Een 50m bad en dat speelde al in zijn  koppeke op voorhand en dus kan je een snelle zwemtijd dan al wel vergeten.  Nu 2'54" is niet slecht maar niet snel genoeg.

                                                       Op de rode loper uit het zwembad
                                           
Jarno doet 1x per jaar iets omgekeerd en telkens doet hij dat op het Vlaams Kampioenschap.  Waar hij in andere wedstrijden steeds eerst schoenen en dan nummer aan doet bij het buitenlopen van de wissel, was het nu omgekeerd.

                                                                De wissel

Daardoor verloor hij kostbare seconden en als iedereen ongeveer even snel loopt krijg je het gat natuurlijk niet meer dicht. 5de dus geen podium. Maar Vlaams Kampioenschap is niet voor Walen (de 3de) en enkel voor aangeslotenen bij de Bond (de 2de niet) dus werd het toch nog een bronzen plak.

                                                        proberen het gat dicht te lopen

                                                     Podium VK H12

ETL-JTTL pakte trouwens 6 medailles : 2x goud, 2x zilver en 2x brons.

De uitslagen vind je hier

vrijdag 21 september 2012

Henning stopt ermee

Rasmus Henning gooit de triatlonhanddoek in de ring na Ironman Hawaï.  Henning die dit jaar nog Abu Dhabi won wil meer tijd met zijn gezin, familie doorbrengen.  Waar hebben we dat nog gehoord!.

Hij zal door het oprichten van "Tri Nordic", waarmee hij lezingen, kampen, trainingen ... geeft wel verbonden blijven met de triatlonsport en voor de fun zal hij nog wel wat aan sport doen.

Lees hier het artikel

ETL in de krant



Artikeltje over Tim Jorissen in het Nieuwsblad

Lees het hier

woensdag 19 september 2012

Ironman Hawaï : cijfertjes en favorieten

De startlijst van de pro's is vrijgegeven

je kan ze hier bekijken

Als favorieten bij de mannen :

AUS : Alexander - Jacobs - McCormack
DUI : Raelert M + A - Kienle
BEL : Vanhoenacker - Van Lierde
LUX : Bockel
DEN : Henning

Bij de vrouwen :

Steffen - Carfrae - Cave - Joyce - Ellis

In de rechterkolom kan je zelf stemmen op jouw favoriet!

Aantal deelnemers : 2044 waarvan 1465 mannen en 579 vrouwen
Aantal Belgen : 49
Land met meeste deelnemers USA : 820
Grootste AG : M40-44 -> 260 atleten - F40-44 -> 84 atleten

Specialized koopt Retul

It's all about bike fitting.

Specialized is één van de enige grote fietsmerken die fietsmetingen hoog in het vaandel dragen.  Vandaar dat ze door de jaren heen hun eigen systeem ontwikkeld hebben, namelijk de "Body Geometrie Fit".

Retul is vooral een "hoekenmeter" en heeft zich de laatste jaren opgeworpen tot de metingspecialist  bij uitstek want oa Craig Alexander, Lindsey Corbin, Mirinda Carfrea en nog vele andere triatlongroten lieten zich door Retul uitmeten. Het zijn zij die Alexander met 165 mm cranks op pad stuurden.

Maar nu heeft Specialized dus Retul gekocht en gaat het dit systeem samen met het eigen ontworpen meetprogramma samenvoegen tot 1 geheel. De andere zijde van de medaille is dat nu iedere verdeler opnieuw naar de schoolbank zal moeten om omgeschoold te worden en opnieuw zal moeten investeren om dit nieuwe systeem aan te kopen. Wij kunnen er alleen maar wel bij varen!

Foto's van de week

Tom Vanderhoogstraeten, enkele dagen nadat een motor van RTV hem omver reed tijdens het BK kwart.


Het afscheid van Peter Croes

dinsdag 18 september 2012

BK H40

Ik wil toch nog even terugkomen op het Belgisch Kampioenschap kwarttriatlon van afgelopen zondag.

Het was Karel Pardaens (zelf 3de master) die het in zijn verslag had over 2 podia bij de prijsuitreiking.  Eentje voor de licentiehouders en eentje voor de 3 beste masters.
Want zowel de winnaar, Luc Van Lierde, als Pardaenske zelf beschikken niet over een licentie en kunnen in principe dan ook geen aanspraak maken op een Belgische titel. Want dit staat duidelijk beschreven in de sportreglementen van de Bond (scroll door tot blz 35, punt 20.1)

Wat ik dan vooral opvallend vind aan dit hele verhaal is het feit dat ene Luc Van Lierde toch op de loonlijst staat bij de Vdtl als regionaal jeugdtoptrainer maar liever wedstrijden doet zonder licentie van de Vtdl. Maar ja, we leven dan ook in België hé :-)

maandag 17 september 2012

Olympiërs pakken Belgische titels

Zoals verwacht hebben zowel Simon De Cuyper als Katrien Verstuyft de Belgische titels op de kwartafstand gewonnen.
Katrien Verstuyft won vrij makkelijk voor Jolien Lewyllie en Sofie Hooghe.

Bij De Cuyper ging het letterlijk met vallen en opstaan.  Na 5km werd een kleine kopgroep door een motor van RTV overhoop gereden.  Tom Vanderhoogstraeten, teamgenoot van De Cuyper moest zelfs opgeven.  Simon geraakte wel terug weg en kon ook vooraan terug aansluiten in een 30 koppige kopgroep.  Het afsluitende loopnummer was dan ook een kolfje naar de hand van Simon De Cuyper. Pieter Heemeryck werd 2de, Marc Geerts 3de.  
Peter Croes die vierde werd kondigde zijn afscheid aan van de triatlonsport.  Lees hier zijn "afscheidsbrief"

Opmerkelijk podium bij de H40 : Luc Van Lierde, Steven Van Heirzeele en Karel Pardaens.  Maar dan stel ik de vraag, kan je Belgisch Kampioen worden bij de H40 zonder triatlonlicentie?  Want  zowel Van Lierde als Pardaens geven niet thuis als het om een licentie gaat.

Hier vind je de uitslagen en hier een filmpje van ... RTV!!!!

zondag 16 september 2012

Zwemloop Nijlen

                                              op het podium met de plaatselijke mascotte

Was er vorige week veel volk in Geel, de KTT zwemloop in Nijlen veegde dat record met gemak van tafel.  195 inschrijvingen.  Amai, nooit zoveel volk op een zwemloop gezien. Het was wel een gezellige drukte rond het parcours.

Jelle had het zwaar in zijn reeks.  Het van start tot finish op kop is er niet meer bij.  Alles zat op een zakdoek bijeen en de eindspurt moest de podiumplaatsen verdelen.  3de deze keer en weeral scheelde het niet veel. Top 3 binnen de 2". Hij was wel een beetje teleurgesteld maar 2' erna was dat alweer vergeten.


                                                              de laatste 200m

                                                           minder dan 100m

                                                         de laatste meters, zij aan zij


                                                            het volledige podium
                                                 
                                                                De uitslag H06
                                           
Dan was het lang wachten eer Jarno zijn opwachting moest maken.  Maar eerst kwam er nog een schicht uit het water in de eerste reeks van zijn categorie. 2'26 op 200m. Gelukkig liep zijn lopen niet zo lekker maar het stond vast dat er gas moest gegeven worden om onder die tijd te blijven. Jarno werkte ondertussen samen met Simon zijn opwarming af.

Jarno zwom iets trager als vorige week maar kon na een paar 100m het gat al dichten op de podiumplaatsen in zijn reeks.  Enkel Simon Folens liep nog voor het viertal uit. In de 2de ronde schudde Maarten een aantal keren aan de spreekwoordelijke boom en enkel Jarno volgde.  Simon was echter buiten bereik en Jarno spurtte naar de 2de plaats met als bonus de snelste looptijd.

                                               groepje van 4 in ronde 1

                                             spurt om plaats 2

Het podium H12

"sportfood" na de wedstrijd

                                                                   De uitslag H12

zaterdag 15 september 2012

Ironman New York afgevoerd

Het hing al langer in de lucht want de inschrijvingen voor 2013 waren voorlopig opgeschort.  Maar nu is de kogel door de kerk.  IM New York 2012 was de eerste en laatste in the big city.  Even werd nog gedacht om het inschrijvingsgeld te verhogen van 900 naar 1200$.  Maar na een grondige doorlichting van het evenement heeft men besloten het niet meer te organiseren.  Vooral de bereikbaarheid, het transport is de grote struikelblok in dit verhaal.

Lees hier de officiële verklaring

vrijdag 14 september 2012

Geen Ironman 70.3 Antwerp meer in 2013

De triatlon verlaat het Ironman circuit en gaat op 14 juli 2013 een groot triatlonweekend organiseren dat op de massa en op de toppers is gericht.

Omdat Ironman de organisatie volledig in eigen handen wou nemen heeft organisator Galazo afgehaakt en doen ze op eigen initiatief verder. Wat het precies gaat worden staat nog niet vast maar zeker is dat Marc Herremans de centrale figuur blijft.

Lees hier het artikel

5 Uplacers richting Kona


Na Tine Deckers, Sofie Goos, Bruno Clerbout en Bart Aernouts heeft nu ook Axel Zeebroek zijn ticket beet voor Hawaï.  Axel die dankuwel of misschien eerder merci mag zeggen tegen Bert Jamaer, die in de KPR ranking voor teamgenoot Axel staat, maar de aangeboden slot afwimpelde wegens niet fit genoeg.

Intussen heeft het team een nieuwe blog geopend "Uplace takes on Kona" waarop we het hele doen en laten van het team kunnen volgen en daarbovenop heeft Bio Racer een nieuw "motiefke" op de Hawaï race outfits geplaatst.

Bike Valley

5 bedrijven die wielersport minded zijn, hebben gisteren Bike Valley opgericht.  Het gaat om de volgende bedrijven :
- Ridley (fietsen)
- Bio-racer (kledij)
- Lazer (helmen)
- Energy Lab (trainingsbegeleiding
- Galazo (sportmarketing en management)

Zij willen een toponderzoekcentrum voor de wielersport maken in Limburg. Eerste punt op hun agenda, de bouw van een windtunnel.

Meer info hier

donderdag 13 september 2012

woensdag 12 september 2012

Vision Metron aero shifter

Vison heeft een nieuw formaat van zeer aerodynamische shifter "uitgevonden" om op je aerobar ends te monteren.  Ze zien er uit als remgrepen maar zijn zeer makkelijk te bedienen.  Gewoon erin knijpen om terug te schakelen en met je duim bovenaan duwen om op te schakelen.  Voorlopig zijn ze alleen compatibel met shimano Dura-ace en kosten ze 220$ per paar.

Enige nadeel dat de "testpiloot" ondervond was dat hij ze af en toe wou gebruiken om te remmen.

Lees hier het testverslag

dinsdag 11 september 2012

Belgisch Age groep succes in Wk 70.3

Bart Aernouts kon als enige Belgische pro aan de start van het Wk 70.3 geen podiumplaats bemachtigen maar eindigde toch mooi 6de.

Maar er stonden natuurlijk nog meer Belgen aan de start in de Age groep waves. Meest in het oog springende resultaten waren er van Stenn Goetstouwers die 3de werd in de M18-24.  La Roche 111 winnaar Timothy Van Houtem kon zelfs voor het 2de jaar op rij zijn de WK kroon in de M25-29 mee naar huis brengen.

Verder zag ik in de M40-44 ene Laurent Jalabert als 2de eindigen.

Oudste mannelijke finisher was 82 jaar.  De oudste vrouw aan de eindmeet 10 jaar jonger.