maandag 31 december 2012

Cijfertjes



Allez dan, voor wat het waard is, de cijfertjes van dit jaar.

Zwemmen : 178 km
Fietsen : 6992 km
Lopen : 469 km

Totaal uren : 396

Beste wensen

Beste wensen voor 2013, bovenal een goede gezondheid en dat al jullie dromen en wensen mogen uitkomen. ik heb gezegd ... uch

donderdag 27 december 2012

Den ouwe



Nog effe de "taktiek" bespreken met Jelle

Voor mezelf een moment van het jaar kiezen is niet zo moeilijk.  Ik heb dan ook niet veel wedstrijden gedaan De eerste in Herderen stond ik toch al op het podium bij de H40 maar die moet het net afleggen tegen de wedstrijd van Marc Herremans in Wuustwezel. Dat beeldje van de Sterke Peer dat je krijgt wanneer je het podium haalt stak al een paar jaar mijn ogen uit.  Dat er veel motivatie zit  bij de "ouw mannen" bleek uit het feit dat bij het bekijken van de voorlopige uitslag een leeftijdgenoot die naast mij stond een luide vloek liet horen toen hij zag dat hij net naast het podium geëindigd was.  Op het horen van mijne "Yes" wenste hij mij dan proficiat maar ik zag toch de ontgoocheling in zijn gezicht. Want ik bracht toch maar lekker dat beeldje mee naar huis en hij niet.

Lees hier het verslagje nog eens na.


Dat pak dat nooit opengaat als het moet opengaan


Afgezien tijdens het fietsen


De 2de wissel ging al heel wat beter


De laatste meters


Het fel begeerde beeldje

dinsdag 25 december 2012

Schellens "race director" Stein 2013

Gerrit Schellens zal in 2013 de functie van race director op zich nemen tijdens de triatlon van Stein.  Nadat Frank Heldoorn te kennen gaf dat hij volgend jaar niet meer zou meedoen als race director omdat hij het te druk had met zijn coaching bedrijf ging men op zoek naar een geschikte vervanger die ook de nodige ervaring en kennis aan de dag kon leggen.

Met Gerrit Schellens die de wedstrijd in Stein trouwens 3x won hebben ze een waardige opvolger gevonden.

Kersttraining

Jaja, wij hebben onze kersttraining er al op zitten






De training bestond uit :

opwarmloopje van +/- 1km
enkele techniekoefeningen
enkele korte sprintjes
3x190m (Jarno) / 3x150m (Jelle)
2x20" bergop
loslopen +/- 1km
TOTAAL : 4.4km

Kerstmis

Zalig kerstfeest aan al onze lezers, enjoy it ... maar vergeet nie te trainen :-)

maandag 24 december 2012

Onze oudste


Gekke bekken trekken

Om voor Jarno een moment van het jaar te kiezen moeten we eigenlijk niet lang nadenken.  Zonder twijfel is dat de overwinning in Izegem.  30" achterstand na het zwemmen op Belgisch Kampioen Simon Folens.  Die achterstand werd volledig teniet gedaan in het fietsen om zo samen aan het afsluitende loopnummer te beginnen.  Zij aan zij trokken ze de laatste 100den meters in waarna in een superspannende eindspurt Jarno zijn allereerste overwinning pakte.  Dat dit dan net tegen de Belgische Kampioen was maakte het natuurlijk nog alleen maar mooier.

Lees hier nog eens het verslag van die dag.


Met wat hulp uit het water


Die blik in zijn ogen zegt veel


De eindspurt


Het podium

zaterdag 22 december 2012

MTB run



Mooi initiatief van TTHZ ism JTTL en Wielerbond Vlaanderen. Op 23 februari organiseren zij naast hun alom bekende MTB duatlon in Bolderberg als voorprogramma ook nog een jeugdwedstrijd.  Zo een initiatief moeten we natuurlijk steunen en daarom deze wedstrijd dus toegevoegd aan de wedstrijdkalender van de 2 jongens hier.

Meer info hier

vrijdag 21 december 2012

Onze jongste

Nog even voor de wedstrijd een interview geven

Het jaar is bijna op zijn einde, misschien het moment om even terug te blikken. Eén moment of enkele momenten uit te kiezen waar we met een glimlach graag op terugkijken.

Vandaag Jelle.

Jelle schitterde dit jaar in de zwemlopen in de reeks H06.  Hij rijgde er de overwinningen aan mekaar (5 stuks) maar als we er eentje moeten uitkiezen wordt het toch de thuismatch in Bilzen waar hij uit bijna verloren positie toch nog het halve veld oprolde met een fenomenale lang gerekte eindspurt. En zoals altijd was dat met ne big smile :-)))


Na het zwemmen toch een kleine achterstand


Maar dan naar plaats 1 met de glimlach


Fier met al weer ne voetbal rijker

donderdag 20 december 2012

De oudste


Natatscha Badmann, 6 voudig Ironman Hawaï winnares, reed dit jaar op 46 jarige leeftijd de snelste fietstijd op de Big Island.  5u06'07, ze liet ondermeer Caroline Steffen, toch een referentie als het op fietsen aankomt, achter zich. De Zwitserse eindigde uiteindelijk 6de.

woensdag 19 december 2012

De snelste


Andrew Starykowicz is de allersnelste triatleet op 2 wielen.  In november reed hij de 180km in IM Florida in een verbluffende 4u04' (dat is 44.2 gem.) Daarna kneep hij er nog een marathon in 3u06' uit en kon zo zijn eerste IM overwinning pakken.

Hier kan je zijn blog lezen

dinsdag 18 december 2012

Joeri en Sophie engageren zich bij Ironmanagers

Joeri Vansteelant en Sophie De Groote gaan volgend jaar een team vormen met Ironmanagers.


Ironmanagers is een club van managers en bedrijfsleiders die dezelfde passie delen : triatlon. Op verschillende niveau's maar wel in team en met professionele begeleiding. Die begeleiding wordt gedaan door Tim De Vilder, tevens coach van Sophie en Joerie. Met deze samenwerking krijgen we dus een nieuw professioneel team waarin Sophie en Joerie de speerpunten zijn en de Ironmanagers als ploeg nog meer uit de verf willen komen. 

Lees hier verder op de blog van Joeri Vansteelant en hier het filmpje van Focus TV

maandag 10 december 2012

Lanzarote

Volgend jaar van 6 maart - 16 maart zullen we naar alle waarschijnlijkheid in dit zwembad onze baantjes trekken. Hier de link


Tis de nieuwe place2be op het eiland.  De Uplace atleten zijn er momenteel, de nieuwe uitvalsbasis voor de  Baylisses, Mariek Vervoort vertoefde er voor de marathon van Lanzarote.

zaterdag 8 december 2012

"Dreamteam"

Gisterenavond op de Motten, aflossingsloop.  In de Jeugdwedstrijd namen 5 Jttl'ers de handschoen op en hoe?  Een klinkende overall overwinning met erbovenop een nieuw wedstrijdrecord.

Hieronder het "dreamteam" van JTTL


woensdag 5 december 2012

Triatlon met suikerziekte

Kalender 2013

De Bond heeft een voorlopige kalender uit (voorlopig enkel in PDF file), Vermits er voor mezelf een "sabbatjaartje" aankomt kunnen we voluit voor de jeugdwedstrijden gaan.  Een voorlopige lijst (dus alles onder voorbehoud) van wedstrijden van Jarno en Jelle vind je in onze wedstrijdkalender 2013

Op 16 december komt hier ook een wedstrijdkalender on line

maandag 3 december 2012

Wellington stopt er nu helemaal mee

Chrissie Wellington, de snelste vrouw ter wereld op de IM distance stopt als professioneel triatlete.
Wellington nam in 2012 een jaartje "vrijaf". In dat jaar vakantie heeft ze naar eigen zeggen veel kunnen nadenken.  Ze is altijd op zoek geweest naar de ultieme perfecte wedstrijd waarin ze zowel mentaal als fysiek tot in het diepste van haarzelf moet tasten.  Wel, Hawaï 2011 was voor haar die perfecte wedstrijd (Wellington won toen nadat ze kort voor de wedstrijd een zware val had gehad met de fiets waarvan ze de dag van de wedstrijd nog serieuze gevolgen droeg) en dus besluit ze dat dit het laatste stukje puzzel was dat nog ontbrak en dat ze niet meer verder hoeft te zoeken, de puzzel is nu compleet.

Lees hier haar officiële statement

vrijdag 30 november 2012

Bob vervangt Ben

Bob De Wolf vervangt vanaf 2013 zijn broer Ben als team manager van het Uplace pro triathlonteam.

Ben De Wolf laat het triatlon voor wat het is en gaat zijn heil zoeken in het voetbal.  Team manager bij Club Brugge zal zijn nieuwe uitdaging worden.
Zijn broer Bob laat zijn functie als sales manager van Adidas Eyewear in de UK schieten om het triatlonteam vanaf 1 januari 2013 te gaan leiden.

Lees hier de mededeling op de site van het team

Tussendoortje

Effe tussendoor.

Looptraining van afgelopen dinsdag 2km
zwemtraining gisterenavond 4.2km

Mijn zwemtrainingen zijn dus tegenwoordig langer dan mijn looptrainingen.  Zal blij zijn als ze binnenkort op dezelfde hoogte komen :-)

donderdag 29 november 2012

CSS

Afkortingen, in de schrijftaal van tegenwoordig vliegen ze je om de oren.  Ook als het  om "trainingsintensiteiten" gaat, heeft iedere coach wel één of andere variant bedacht op de één of andere afkorting.

Nu CSS oftewel Critical Swim Speed is eigenlijk je anaërobe drempel (overslagpols) in het zwemmen.  Het omvat 1 getal, eigenlijk meer een tijd per 100m.  Na de zwemtesten van vorige week waarin we een 400 en daarna (na 30' rust) nog een 200 voluit moesten zwemmen kregen we deze week "ons getal" voorgeschoteld.  In mijn geval 1'34"/100m.  Tegen deze snelheid zou ik dus tegenwoordig een 1500m moeten kunnen zwemmen zonder in het rood te gaan.   Nog een kleine vergelijking, Tim zijn CSS 1'20".  Tja er moet verschil zijn hé :-)

maandag 26 november 2012

Aqua Sphere ergo pull bouy

Simpel en makkelijk, dat daar nog niemand eerder op gekomen was.  Veel triatleten zwemmen met pull bouy maar je kent dat gevoel dat dat ding na een paar 100m aan het schuiven gaat. Niet meer met die van Aqua Sphere. De pull bouy heeft een nog iets meer aangepaste vorm en een band waarmee hij op zijn plaats gehouden wordt.  1 maal die band op de goede lengte afgesteld kan je hem met een kliksluiting makkelijk aan en uit doen.

Filmpje hier

De Groote 2de, Jammaer 3de in Cozumel


7 seconden, het tijdsverschil dat Sophie De Groote net niet meer kon goedmaken op winnares Mary Beth Ellis.  Close, heel close.  Als je het gehele plaatje bekijkt verliest ze haar wedstrijd in het zwemmen.  10' achterstand is heel veel om op te halen.  Ze zegt het zelf op twitter :"Tjah, heel tevreden natuurlijk, maar twas zooooo dicht! Gaf me nog 100m... beetje beter en juister leren zwemmen zeker :-)"

Bij de mannen kon Bert Jammaer een mooie derde podiumstek uit de brand slepen na winnaar Ivan Rana en de Nederlander Bas Diederen die ditmaal als pro meedeed (vorig jaar op Hawaï werd hij eerste AG) Lees hier het raceverslag van Bert.

De uitslagen vind je hier

vrijdag 23 november 2012

Frankfurt, Wiesbaden en Zurich krijgen extra slots

Door het wegvallen van Ironman Regensburg volgend jaar, er werd geen geschikte datum gevonden, kwam het aantal slots van deze wedstrijd vrij.  Nu is er beslist om die slots te verdelen over een aantal andere wedstrijden.
Zo krijgt Frankfurt er volgend jaar 25 bij en zitten ze daar op een totaal van 100 slots.
Zurich zal op 60 komen te staan door 10 extra slots
Wiesbaden 70.3 zal de enige Europese 70.3 worden die slots voor Hawaï mag uitdelen, 30 stuks

Alleen voor Zurich en Wiesbaden kan je je momenteel nog inschrijven, Frankfurt is al een tijdje uitverkocht.

Ik word sneller papa en jij ...

Ik weet nog dat de papa van Yorben Verboven op de laatste zwemloop zei :"In't zwemmen kan ik hem al lang niet meer volgen".  Waarop ik antwoordde:"Ik voorlopig wel nog".

NOT

Sinds gisteren dus niet meer.  Gisterenavond werd er een nieuwe verhaallijn in ons triatlondagboek ingevuld. Zoon zwemt nu sneller dan de papa.  Een 200m test.  Jarno zwom net als 2 maanden geleden op de testdag in Leuven 2'41" (toen met induikstart, nu met in water start).  Een uurtje later mochten de "groten" aantreden.  Papa zwom 2'45".

Excuses, neen ook niet dat ik pas hersteld was van de buikgriep en dat we 30' ervoor nog 400m voluit hadden gezwommen :-)

Ik heb nu nog wel wat jaren eer de volgende erover zal komen, hoop ik.  Jelle zwom gisteren zijn 100m in 2'03" met een eerste 50 in 56".

woensdag 21 november 2012

Foto van de week

The M dot dog


Ironman Arizona

Wie? Nils Frommhold. Wie?
Voormalig ITU atleet Nils Frommhold wint bij zijn Ironmandebuut de Ironman van Arizona. Swim 48', bike 4u22 en run 2u48' waren goed voor 8u03'.  Straffe prestatie. Nu Frommhold komt niet echt uit het niets.  Behaalde dit jaar een 5de plaats in 70.3 Miami en een 3de in Challenge Walchsee.
Nog enkele opvallende dingen.
Snelste fietstijd Andrew Starykowisz 4u16'.
Blijkbaar was Arizona in bij de ITU atleten want Tyler Butterfield kaapte plaats 4 weg.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Lindsey Corbin, ook al Klagenfurt gewonnen dit jaar.
Leanda Cave, winnares Hawaï en Vegas werd pas 6de maar volgens mij pakte ze deze nog rap mee en kan ze volgend jaar op haar 2 oren slapen want ze heeft nu al punten genoeg voor Hawaï 2013 en door haar overwinning laatst in Miami 70.3 kan ze naar alle waarschijnlijkheid ook al naar Vegas in 2013. Best wel slim om dat stukje nog aan je seizoen te rijgen terwijl de grote hoop andere pro's in rustmodus leeft.

dinsdag 20 november 2012

Hoe gaat het?

Niet goed, maar toch fijn dat je het vraagt!

Ja het gaat inderdaad niet echt goed de laatste tijd.  Na de val in La Roche heel lang met de lies en buikspieren gesukkeld maar een dikke maand geleden was ook dat leed weer verleden tijd.  Door de weinige trainingsarbeid en ook de motivatie die niet op een hoog pitje stond was de conditie niet om over naar huis te schrijven en maar de extra kilo's wel.  Maar een nieuw doel in 2013 zorgde ervoor dat de trainingsarbeid terug werd opgeschroefd.  Austria 70.3 in St Pölten, ik wou er nog eens volledig voor gaan.  Na Nice 2010 was het niks anders dan kommer en kwel en de ene blessure volgde de andere op.  Maar ik zag het nu terug zitten en bouwde stilletjes, steen voor steen terug op.

Maar weer bleef ik niet gespaard.  Een goeie week geleden kreeg mijn kuit weer een zweepslag te verwerken en daarbij zakte ook weer de motivatie en in 1 colère meldde ik mij af voor St-Pölten.  Geen doelen meer voor volgende jaar, geen stress meer om voor een bepaalde datum de topvorm te moeten hebben.  Nu kan ik rustig bekijken wat kan en niet kan en als ik mezelf goed genoeg acht zal ik wel hier en daar een wedstrijd meepikken. Voor het eerst in jaren ook geen licentie meer genomen bij de Bond.

Nu, als het slecht gaat valt soms ook alles tegen.  Zo ging ik zaterdag op de jeugdstage mee met de MTB, lang heb ik daar geen plezier van gehad, na amper 4km ketting over en te voet terug.
Alsof dat nog niet genoeg was kreeg ik zondagavond dan ook nog de buikgriep.

De wet van Murphy zeker?

donderdag 15 november 2012

Nooit meer lek rijden

Geen pomp meer nodig, geen binnenbandjes meer meenemen als je gaat fietsen, nooit meer lek rijden. Dit kan allemaal als je de ERW (Energy Return Wheel) Airless Bycicle Tire gebruikt.
Tis een raar zicht, een band waar je kan doorkijken maar ene Brian Russell ontwierp een band die je dus niet hoeft op te pompen.  Het rubber is getrokken over een carbon onderstel dat je kan bijregelen om de "druk" van de band aan te passen.

Deze band kan je niet op alle terrein gebruiken, in de modder rijden lijkt me niet echt te doen.  Ga je fietsenmaker nog niet lastig vallen met te vragen naar deze band want dit is nog maar een prototype en dus niet te koop.

Meer info + een filmpje vind je hier

zondag 11 november 2012

Red Bull 400



In de serie, Extreme sports. 400m lopen zo snel je kan, bergop, heel fel bergop, de tijd van de winnaar 5'02".  De plaats van het gebeuren, de ski schans van Planica. Start onderaan de helling, finish bovenop de schans.


Bekijk hier het filmpje